Terug naar overzicht

Elise Duinker – wijkverpleegkundige

FullSizeRenderSinds 2014 ben ik als wijkverpleegkundige van Omring betrokken bij eGPO, doordat Willem Vos, (kader) huisarts, op Texel de initiator hiervan is. In april 2015 zijn we van start gegaan met de Prestatie Zorg voor kwetsbare ouderen van VGZ en hebben we eGPO als hulpmiddel voor communicatie ingezet. In het begin was dit wennen voor verschillende zorgverleners die hierbij betrokken raakten. Zoals bijvoorbeeld wat noteer je bij problemen en acties, wie nodig ik uit en waar zet ik mijn bevindingen neer?

Maar door het ‘gewoon te doen’ en te ‘oefenen’ om patiënten toe te voegen in het systeem en erin te werken word je vanzelf wegwijs. De betrokken zorgverleners zijn oa: huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, casemanagers van St. Geriant, dorpswerkers van Texels Welzijn, diëtisten, logopedisten en natuurlijk de wijkverpleegkundigen van Omring.

In eerste instantie zetten wij de kwetsbare ouderen in eGPO, maar het wordt ook verder uitgerold naar het sociaal team van de gemeente Texel. Zij kunnen ook patiënten en zorgverleners toevoegen, bijvoorbeeld kwetsbare jongeren. Dit is nog in een opstartfase. Het voordeel van eGPO vind ik dat het efficiënt, doelmatig en tijdbesparend werkt. Wanneer ik op huisbezoek ben geweest bij een kwetsbare oudere en diens familielid of mantelzorger, verwerk ik mijn bevindingen in eGPO en nodig daarbij de betrokken zorgverleners uit. De patiënt (cliënt) geeft hier ook toestemming voor. De patiënt zelf (of een familielid) kan via het patiëntportaal meekijken. Ik kan acties toewijzen aan de desbetreffende zorgverlener en deze krijgt hier automatisch bericht van. Ik hoef niet de huisarts, apotheker, fysiotherapeut of dorpswerker te bellen om hetzelfde verhaal te vertellen maar we kunnen van elkaar zien wie wat doen. Dat werkt erg prettig, ook voor de patiënt.

Het uitgangspunt is dat de cliënt zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen met de nodige hulp en/of zorg. Ook het uitstellen van ziektes en voorkomen van erger (secundaire preventie) is belangrijk. Daarnaast ontlast het ook de mantelzorg.
Als wijkverpleegkundige ben ik trots op mijn vak en vind ik het prettig om eGPO als hulpmiddel te gebruiken in de samenwerking met andere zorgverleners om zo vanuit Omring topzorg aan onze klanten te bieden.